MongoDB | مانگو دی بی، مزایا و معایب

مانگو دی بی

MongoDB یکی از محبوب‌ترین دیتابیس‌های NoSQL شئ‌گرا است. اما مانند خیلی از دیتابیس‌های دیگر، MongoDB هم نقاط قوت و ضعف خاص خودش را دارد.

 

سؤال اینجاست: از MongoDB استفاده کنیم یا نه؟

یکی از بهترین موارد استفاده از MongoDB زمانی است که کسب‌وکار شما به ایجاد فهرست محصولات بسیار زیادی نیاز دارد. این قابلیت هم به دلیل مقیاس‌پذیری مانگو دی بی در حالت افقی است. زمینه‌ی دیگری که مانگو در آن به‌خوبی کار می‌کند؛ سایت‌های شبکه‌های اجتماعی موبایلی است. زیرا این شبکه‌ها از داده‌های مربوط به مکان استفاده می‌کنند. همچنین نیازمندی‌های کاربردی و داده‌هایی دارند که با سرعت تکامل می‌یابند. همچنین مانگو توسط سازمان‌هایی ترجیح داده می‌شود که به‌شدت روی مدیریت محتوا و تولید مقادیر زیادی از مستندات تکیه‌دارند. به‌عبارت‌دیگر، MongoDB برای زمینه‌های کاری مربوط به بیگ دیتا (Big Data) خیلی کارآمد است.

یکی از جاهایی که MongoDB ناکارآمد است؛ شرکت‌هایی است که به ثبات بسیار زیادی در تمام دیتابیس خودشان دارند. کسب‌وکارهایی که در اولویت آن‌ها کارهایی مثل پرداخت قبض، فعالیت‌های مالی و اقتصادی یا مدیریت توافق سطح خدمات (SLA)، پشتیبانی از عملیات، تأیید اعتبار معاملات و تشخیص تقلب و کلاه‌برداری هستند؛ نباید مانگو را به‌عنوان دیتابیس اصلی خودشان انتخاب کنند.

 

ویژگی‌های مثبت MongoDB

با توجه به آنچه گفتیم؛ مانند اغلب دیتابیس‌های دیگر دلایلی برای استفاده و یا عدم استفاده از مانگو وجود دارد. اما با نگاه به ویژگی‌های خاص مانگو، جنبه‌های مثبت و امکانات مفید زیادی در آن وجود دارد که آن را به یکی از محبوب‌ترین دیتابیس‌های NoSQL در دنیا تبدیل کرده است. در یک رده‌بندی دیتابیس‌های محبوب، مانگو در رده‌ی پنجم قرار گرفته است. در ادامه بعضی از ویژگی‌های مهم MongoDB را باهم بررسی می‌کنیم.

 

کارایی

به دلیل ذخیره‌سازی عمده‌ی داده‌ها در RAM ، کارایی مانگو در اجرای کوئری‌ها بسیار سریع‌تر است. به‌جای برداشتن اطلاعات از روی هارددیسک برای پاسخ به کوئری‌ها، مانگو اطلاعات موردنیاز کوئری‌ها را از روی RAM برمی‌دارد که باعث می‌شود پاسخ خیلی سریع‌تر باشد. البته برای بهره‌برداری از این ویژگی و افزایش عملکرد، به مقادیر قابل‌توجهی RAM و فهرست (Index) دقیق نیاز است.

 

سادگی

به دلیل داشتن زبان گویا در کوئری نویسی مانگو، خیلی از کاربران بر این عقیده هستند که سینتکس کوئری‌های MongoDB ، نسبتاً ساده‌تر و راحت‌تر از SQL است. به‌علاوه، نصب، راه‌اندازی و اجرای آن بسیار ساده است و شما باید برای راه‌اندازی و شروع کار با آن زمان خیلی کمی را اختصاص دهید. یکی از دلایلی که افراد از دیتابیس‌های SQL به سمت ساختارهای NoSQL آمده‌اند همین یادگیری سریع و اجرای سریع است.

 

انعطاف‌پذیری

MongoDB هیچ طرح از پیش تعریف‌شده‌ای ندارد. بنابراین مانگو یک معماری شماتیک دینامیک دارد برای داده‌های بدون ساختار و ذخیره‌سازی دارد. تنظیم مقادیر برای انواع کلیدها، ویژگی‌های زیادی را فراهم می‌کند. در محیط‌های داده محور و دائماً در حال تغییر امروزی، داشتن یک مدل داده‌ای انعطاف‌پذیر بسیار مفید است.

 

مقیاس‌پذیری

یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌های MongoDB ، مقیاس‌پذیری مطمئن آن است. برخلاف استفاده از مقیاس‌پذیری عمودی در دیتابیس‌های SQL ، در مانگو مانند سایر دیتابیس‌های NoSQL از Shard ها برای مقیاس‌پذیری افقی استفاده می‌کند. این کار باعث می‌شود که حجم ذخیره‌سازی به‌راحتی افزایش یابد.

 

مستندات (Documentation)

هرکس که نگاهی به منابع MongoDB بی اندازد؛ حجم زیادی از مستندات دقیق را خواهد دید. مانگو برای هر نسخه و ورژن، در جزئیات کم نمی‌گذارد. مانگو مستندات خیلی خوبی ارائه می‌کند تا همه‌ی کاربران درک بهتری از آن داشته باشند.

 

معایب موجود در MongoDB

از سوی دیگر، جنبه‌هایی از MongoDB وجود دارند که کاملاً مطلوب هستند. اگرچه در خیلی از ویژگی‌ها مزایای مانگو از معایب آن بیشتر است؛ اما بازهم مواردی وجود دارد که در آن‌ها به‌خوبی دیتابیس‌های دیگر کار نمی‌کند. در ادامه بعضی از معایب مانگو را باهم بررسی می‌کنیم.

 

تراکنش‌ها

یکی از معایب MongoDB این است که از تراکنش‌ها (Transactions) پشتیبانی نمی‌کند. اگرچه تعداد اپلیکیشن‌هایی که به تراکنش نیاز دارند کمتر و کمتر می‌شود؛ هنوز هم بعضی از آن‌ها هستند که برای آپدیت کردن چندین سند یا مجموعه به تراکنش نیاز دارند. اگر وجود این تابع برای تیم شما ضروری است؛ نباید از مانگو استفاده کنید. زیرا باعث خرابی داده‌ها خواهد شد.

 

Join ها

Join کردن اسناد در MongoDB کار ساده‌ای نیست. از زمانی که در نسخه‌ی 3.2 ، Join های چپ بیرونی معرفی شد؛ هنوز هم توسعه‌دهنده‌ها در حال کار روی آن هستند و هنوز هم به‌خوبی کامل نشده است. دریافت داده‌ها از چندین مجموعه نیازمند تعداد کوئری بیشتری است که به‌ناچار باعث رفتن به سمت کدهای شلوغ و زمان لود طولانی می‌شود.

 

فهرست سازی (Indexing)

همان‌طور که قبل هم اشاره کردیم؛ استفاده از سرعت بالا و کارایی زیاد MongoDB نیازمند داشتن فهرست‌های خوب است. با استفاده از ایندکس‌هایی که به‌خوبی پیاده‌سازی نشده‌اند و به‌صورت بی‌نظم ترکیب‌شده‌اند؛ مانگو با سرعت خیلی کمی کار خواهد کرد.

 

فیلدهای تکراری (Duplicate)

بعضی از مشکلات MongoDB ممکن است درنهایت به داشتن داده‌های تکراری منجر شود که البته درگذشته برای خیلی از کاربران هم اتفاق افتاده است. معمولاً روابط در مانگو به‌خوبی تعریف‌نشده و درنتیجه، مدیریت داده‌های تکراری در آن مشکل است. به‌علاوه، سازگار نبودن مانگو با ACID هم می‌تواند به خرابی داده‌ها منجر شود.

 

امیدواریم که این مطلب درک بهتری از مزایا و معایب مانگو دی بی داده باشد. اگر سؤالی در مورد مانگو دارید می‌توانید در قسمت کامنت‌ها از ما بپرسید.

Total
0
Shares
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست قبلی
حل مسئله شاخص

حل مسئله با تفکر منتقدانه

پست بعدی

طراحی سایت در Adobe Xd قبل از شروع با المنتور وردپرس